Kokemuksia unikoulusta sekä 5 vinkkiä sen toteuttamiseen

Follow my blog with Bloglovin 

Nukutaanko teillä hyvin vai onko yöt levottomia? Meillä poika heräsi vielä pari viikkoa sitten öisin tunnin parin välein, ja rauhoittui heti kun pääsi rinnalle. Yöt alkoivat olla niin uuvuttavia, että oli pakko pistää peli poikki. Koska meidän koira alkaa ulvomaan useimmiten kun poika itkee, niin koira laitettiin unikouluviikoksi hoitoon.

Ensimmäinen yö meni yllättävän kivuttomasti, olin jo varautunut tuntikausien huutamiseen. Selvittiin muutamalla herätyksellä ja ihan ensimmäisellä kerralla oli kaikkein työläin homma saada poika uudelleen nukkumaan. Pari seuraavaa yötä meni jo aika sutjakkaasti muutamalla herätyksellä. Nyt poika herää enää useimmiten kerran aamuyöstä syömään, ja jatkaa sitten unia seitsemään tai kahdeksaan. Hampaiden tulo on tosin vähän mutkistanut tätäkin hommaa, joten joinakin öinä herätään vielä kerran tai pari aamusyömisen lisäksi. Ei kuitenkaan enää läheskään yhtä paljon kun ennen unikoulun aloittamista.

Vaikka öisin välillä vielä herätäänkin, niin itselleni tärkeimmät asiat unikoulussa oli yösyöttämisestä eroon pääseminen ja se, että poika nukahtaa nyt paljon paremmin itse omaan sänkyyn. Edelleen harkinnassa on unipussin hankkiminen, josko se rauhoittaisi levotonta nukahtamista, kun ei ole jatkuvasti jalat pinnojen välissä.

Listasin 5 vinkkiä, jotka ainakin meillä auttoivat unikoulun toteuttamisessa:

 1. Älä nosta lasta syliin. Vasta jos homma menee täysin hysteeriseksi, etkä saa tilannetta muuten rauhoitettua, niin voit nostaa syliin. Laske lapsi kuitenkin heti takaisin sänkyyn kun tilanne on rauhoittunut.
 2. Älä luo katsekontaktia lapseen ja ole mahdollisimman eleetön.
 3. Älä puhu lapselle. Voit halutessasi hyräillä, jos se auttaa lasta rauhoittumaan.
 4. ”Tassuttelu”. Voit siis rauhoittaa lapsen oloa pitämällä kättä selän tai vatsan päällä, tai vaikka silitellä päätä kevyesti.
 5. Rautaiset hermot, lapsi aistii jos itse hermostut.

Näitä ja monia muita hyviä vinkkejä unikouluun löydät esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta (www.mll.fi).

Onko teillä aikomuksia unikoulun aloittamiseen tai kokemuksia jo tehdystä unikoulusta?

Saatat tykätä myös näistä

2 kommenttia

 1. Kiva, että unikoulutus sujui teillä suht kivuttomasti ja rauhoitti öitä! Meillä keskimmäinen unikoulutettiin varmaankin juuri näillä main (9-10kk) ja se myös rauhoitti öisen ajan mutta tämä meidän nuorimmainen on aivan eri puusta veistetty ja pelkään, että pilaan yöt unikoululla aivan totaalisesti. Laitan nämä vinkit kuitenkin korvan taakse, jos uskaltaudutaan kokeilemaan! 🙂

  1. Kaikki on tietenkin erilaisia, mutta jotenkin uskoisin tästä olevan hyötyä lähes kaikille. Toisilla se saattaa vaan kestää pidempään. 🙂

   Toivotaan kuitenkin että teilläkin saadaan yöt rauhoittumaan, oli se keino sitten mikä hyvänsä! Äitikin on unensa ansainnut. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *