Ajatuksia imetyskohusta

Ajattelin ensin olla kokonaan ottamatta kantaa tähän Teri Niitin aiheuttamaan imetyskohuun, mutta jostain syystä muutinkin mieleni.

En itse ole koskaan ollut mikään julki-imetyksen kovaääninen kannattaja, joskaan ei minua ole pahemmin häirinnyt sellaisen näkeminen julkisella paikalla. Mielestäni tilannetaju on tässä kuitenkin paikallaan, sekä imettäjällä että kanssaihmisillä.

Imetyksen voi tehdä halutessaan hyvinkin diskreetisti, kiinnittämättä muiden huomiota asiaan juuri lainkaan. Tietenkin on sitten eri asia, jos ollaan niin kovin julki-imettäjiä, ettei kiinnosta edes yrittää peitellä paikkoja vaan lyödään tissit tiskiin oikeen ryminällä. Tällaisia tapauksia on kuitenkin nähdäkseni hyvin vähän.  Ja paikkojen peittelemisellä en nyt tarkoita välttämättä edes huivia tai harsoa, vaan ylipäänsä sitä, ettei koko rintaa tarvitse pitää siinä näkyvillä, eihän se ole imetyksen kannalta millään tavalla välttämätöntä.  Jos vielä siinä vaiheessa asia jotakin kovasti häiritsee, voi mielestäni tämä mielensäpahoittaja olla sitten tuijottamatta. Miksi muuten edes pitää tuijottaa?

Juuri oman lapsen imetyksen lopettaneena on tästä aiheesta ehtinyt kertyä vuoden verran omakohtaista kokemusta. Itse välttelin julkisilla paikoilla imetystä viimeiseen asti, mutta oli joitakin tilanteita joissa valitsin sen huutavan vauvan sijaan mieluummin imetyksen. Veikkaan, että tässäkin asiassa kanssaihmiset olivat varmasti kanssani samalla linjalla. Oma vauvani kun ei ole koskaan pulloa huolinut, joten nälän tullessa oli imetys ainoa vaihtoehto.

Julkisella paikalla yritin pääasiassa hakeutua johonkin suojaisaan tai syrjäisään paikkaan. Tässäkin asiassa olin lähinnä itsekäs, halusin olla rauhassa ihmisvilinältä ja mahdollisilta katseilta, sekä antaa vauvalle ruokailurauhan.

Muistan yhden tilanteen, jossa jouduin valitsemaan epäsiistin vessakopin ja julkisella paikalla olevan sohvan välillä. Valitsin sohvan. Peittelin tilannetta huivin avulla saadakseni pojan keskittymään hälinän sijaan syömiseen. Ymmärrän kuitenkin, ettei kaikki lapset viihdy kuumassa huivin tai harson alla. Mutta ymmärtääköhän muut, ettei se nuhjuinen vessakoppikaan ole kovin mieluinen vaihtoehto? Saati sitten, jos vauva syö puoli tuntia kerrallaan ja vessaan olisi jonoa…

Ja vielä siihen alkuperäiseen aiheeseen palaten, mielestäni on törkeää ottaa ihmisistä salaa kuvia ja ladata ne sitten haukkujen kera sosiaaliseen mediaan. Varsinkin tällaisessa tilanteessa olisi pitänyt tajuta, ettei tainnut äidillä olla paljonkaan vaihtoehtoja, lentokoneesta kun ei ihan noin vain poistuta…

Ei mulla sitten muuta.

Saatat tykätä myös näistä

2 kommenttia

  1. Hyvin kirjoitit! 🙂 Sen lisäksi, ettei kaikki vauvat huoli pulloa, voi se myös haitata imetystä. Pullo voi hämmentää vauvan ja huonontaa imuotetta, pahimmassa tapauksessa vauva voisi alkaa hylkimään rintaa ja paljon ihmisten ilmoilla liikkuvalla heikentää maidontuotantoa, koska kaikki pullosta annettu maito on stimulaationa rinnoilta pois. Onnea imetystaipaleestasi! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *