Elämää migreenin kanssa

Päätä särkee, väsyttää, oksettaa ja ties mitä vielä muuta. Kuulostaako tutulta? Olen itse kärsinyt migreenistä noin 15 vuotta, joten ajattelin hieman jakaa omia kokemuksiani aiheesta.

Migreeni on siitä hassu tauti, että sen oireet ja aiheuttajat voivat vaihdella hurjasti eri ihmisillä ja valitettavasti sama pätee myös migreenin lääkitykseen. Erilaisia hoitomuotoja on siis vain kokeiltava tapauskohtaisesti. Itsehän olen ravannut aiheesta usealla eri lääkärillä, jopa neurologilla, kun ei mikään hoitomuoto tuntunut auttavan.

Migreenin aiheuttajia voi olla monia; hormonaaliset syyt, epäsäännölliset elämäntavat, alkoholi, jumissa oleva niska-hartiaseutu, räpsyvät valot tai muu silmiin käyvä ärsyke yms. Myös suklaata ja joitakin muita ruoka-aineita on epäilty migreenin aiheuttajiksi.

Omalla kohdallani on todettu migreenin olevan pääsääntöisesti hormonaalista, joten se saattaa tulla pahimmillaan kahdesti kuussa, kun hormonitasot heittelevät (ovulaatio + kuukautiset). Tähän pystyy vaikuttamaan jonkun verran ehkäisypillerivalinnalla, sillä esimerkiksi minipillereissä ei pidetä sitä viikon taukoa kuten yhdistelmissä, jolloin hormonitasot eivät myöskään heittele niin paljon. Käsittääkseni minipillerit ovat myös muutenkin matalahormonisempia ja ainakin itselläni niistä on ollut apua.

Yleisimpänä oireena itselläni toispuoleinen päänsärky toisen silmän kohdalla, joka tuntuu lähinnä siltä kuin joku olisi tulossa silmästäni läpi poran kanssa. Sen lisäksi minulla on useimmiten pahoinvointia, mutta jos en joudu kovinkaan paljon liikkumaan niin oksennan harvoin. Tätä siivittää kova väsymys, josta usein pystyn jo aavistamaan migreenin olevan tulossa, sillä jostain syystä ennen migreeniä usein haukottelen poikkeuksellisen paljon. Mitään valoilmiöitä ja sahalaitoja ei omaan oirevalikoimaani kuulu, mutta silmät ovat valoherkät ja näkö on hieman sumea.

Tavallisimmin yksi migreenikohtaus voi kestää 1-3 päivää. Joskus migreeni on niin paha ettei pysty liikkumaan oksentamatta, tai tuntuu muuten vaan ihan järkyttävän pahalta olla pystyssä ja valoisassa huoneessa. Toisinaan oireet ovat sen verran lievät, että vaikka olo olisikin huono niin pystyn kuitenkin suoriutumaan työpäivästä ja muista arjen askareista. Se ei välttämättä ole mukavaa, mutta välillä ihan toteutettavissa. Sellaisen päivän jälkeen on tosin kyllä rikki vielä entistä enemmän.

20160211_195236

Olen itse aikanaan kokeillut kaikenlaisia lääkkeitä migreeninhoitoon, mutta en ole löytänyt varsinaisista migreenilääkkeistä itselläni toimivia. Joskus totesin että 800mg Burana toimii yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin 10 euroa / kappale maksava täsmälääke, joten jätin reseptilääkkeiden käytön kokonaan. Yhdessä vaiheessa söin täsmälääkkeen lisäksi vahvan kipulääkkeen, pahoinvointilääkkeen ja kofeiinitabletin. Kofeiinilla on tutkitusti myönteinen vaikutus migreenin hoidossa, joten lääkäri suositteli sisällyttämään sen lääkekombooni. Tämä oli vaihtelevasti toimiva yhdistelmä, muttei kuitenkaan niin toimiva, että olisin halunnut jatkaa näin suuren lääkemäärän syöttämistä kehooni, vaikka se olisikin ollut vain satunnaista. Huomasin myös toleranssini kipulääkkeille kasvavan, joka ei ollut sekään hyvä juttu.

Olen myös kuullut myönteistä palautetta akupunktiosta hoitomuotona, mutta vielä toistaiseksi se on jäänyt kokeilematta. Ehkä kokeilen sitäkin vielä joskus.

Tällä hetkellä itselleni parhaiten toimiva (silloin kun se toimii, ei läheskään aina) hoito on 800mg Buranaa, kofeiinia (nykyään yleensä kahvin muodossa, jos olo sallii sen juomisen), pimeä huone ja sänkyyn, jossa löytyy yleensä se yksi ainoa siedettävä asento. Sen lisäksi parhautta on laittaa kylmäpakkaus otsalle/silmille. Se ei välttämättä vauhdita paranemista, mutta helpottaa oloa kun kylmä turruttaa kipua. Pakkasesta löytyykin aina valmiina kaksi kylmäpakkausta, jotka voi vaihtaa päittäin kun toinen lämpenee.

Onko teillä kokemuksia samasta vaivasta ja mitkä on teidän superkeinot migreenin selättämiseen? Vinkkejä otetaan vastaan!

Aurinkoista loppuviikkoa, harmaudesta huolimatta! 🙂

Saatat tykätä myös näistä

12 kommenttia

  1. Voi ei, itselläni oli jossain vaiheessa tosi usein kohtauksia, ja silloin minut lähetettiinkin sinne neurologille. Toivon todella että saat apua, sillä tuo on kyllä yksi kettumaisimmista asioista mitä tiedän! Tsemppiä! 🙂

 1. Migreeni on vaivannut lapsesta asti. Selkeästi hormooniperäistä, mutta laukaisevia tekijöitä löytyy paljon. Tietyt mausteet, tuoksut, valot, jännitys (ei lihas), huonosti nukuttu yö jne. Loputon lista.. Niin suuri osa elämää, ettei tavallista päivää osaa oikein erottaa aina, koska tuntuu että pienikin särky on osa sitä. Olo voi olla aivan järkyttävä, mutta työstä tai koulusta suoriutuu. Mutta kotona sitten saattaa jo oksennus lentää, puheen tuottaminen mahdotonta, ja pimeään huoneeseen on päästävä äkkiä nukkumaan, ettei tarvitse olla tajuissaan. Parhaiten toimii burana. Ja kuuma suihku. Lapsesta asti tottunut menemään istumaan suihkun nurkkaan kuuman suihkun alle. Tulee turta olo. Sittemmin muutettu omakotitaloon jossa vesi ei ole lämmintä koko ajan, joten ainoasta pelastuksesta on joutunut luopumaan. Onneksi lämmitettävä kauratyyny toimii lähes yhtä hyvin. Se naamalle ja täysin liikkumattomaan asentoon sänkyyn, rukoillen että nukahtaa. Pelko on suuri, mitä burana on suolistolle tehnyt, ja kuinka paljon kuumatyyny mahtaa silmiä pilata. Itse huomannut myös haukottelun lisääntyvän ennen migreeniä, toisinaan olen kokenut hysteerisen naurukohtauksen ilman järkevää syytä. Satunnaisesti on aura oireita, mutta niiden yhteydessä ei ole särkyä. Vasta myöhemmin oireiden hävittyä saattaa olla pahoinvointia.

  1. Kuulostaa niin tutulta! Jännä juttu että sinulla auttaa lämmin suihku ja kauratyyny, kun taas itse en voi sietää mitään lämmintä kohtauksen aikana. Kylmäpakkaus suoraan pakkasesta ja jos joutuu olemaan liikkeellä niin talvipakkasilla se on kaikkein miellyttävintä, ei kesäkuumalla. Tässä taas näkee, että keinot on monet! 🙂

   1. Joo se on kyllä jännä! Olen kanssa kuullut paljon että toiset tarvitsevat kylmää! Vaikka itse tarvitsen migreeniin lämpöä päähän, niin migreeni kesäkuumalla on aivan painajaismaista. Et ei se sitten niinkään yksiselitteistä ole sekään 😀 Lämpö auttaa varmaankin siksi, että verisuonet laajenee ja veri virtaa paremmin. Ja sitten taas kylmä saa aikaan lihasjännitystä, joka vaan pahentaa kipua. Kaikki terveydenalan ammattilaiset sanovat aina että lääke kannattaa ottaa aina heti kun huomaa että jotain on tulossa. Itse jos otan Buranan kun alkaa vähän orastelemaan, niin koko päivän on hirveä olo, eikä enää mikään helpota siinä vaiheessa kun oikeasti jysähtää. Enkä toisaalta haluakaan ottaa koko ajan pillereitä ennakoivasti, sillä ei se aina välttämättä eskaloidu sietämättömäksi. Ootko sä tai joku muu huomannut ennakoivasti otettavan lääkityksen tehottomuutta?

    1. No itsellä tuntuu, että useimmiten Burana auttaa parhaimmillaan jo vähän etukäteen otettuna, jos on oireita ilmassa. Läheskään aina siitä ei ole apua, veikkaan että se sitten auttaa jos on auttaakseen… En ole itse huomannut että se ainakaan pahentaisi oloa!

     Jokatapauksessa olen silti itsekin pyrkinyt vähentämään ennakoivaa lääkitystä, ettei sitten käy niin että nappailee niitä vähän liiankin herkästi.

     Yleensä kuitenkin jos vaikka arkiaamuna tai aamuyöllä herätessä huomaan alkavan migreenin oireita, niin pyrin ottamaan lääkkeen jotta pääsisin vielä työkuntoisena liikenteeseen. Iltaisin luotan siihen että saan sen pois nukkumalla.

 2. Migreenillä on kyllä monet kasvot ja huomaa kyllä että siihen auttaa tosi yksilölliset hoidot. Oon kans kärsiny säännöllisistä hormonaalisista kohtauksista niin kauan kuin kuukautisetkin on olleet säännölliset ja nyt mitä enemmän ikää on tullut, niin vaiva vaan pahenee. Vasta nyt syksyllä sain itseni lähtemään terveyskeskukseen näyttäytymään lääkärille, että tässä nyt olen ja mulla on se kohtaus päällänsä, kun muut lääkärit ja hoitajat olivat jo merkinneet tietoihini että migreeniä esiintyy usein. Olin ennen lääkärikäyntiä valvonut edellisen yön oksennellen, hourien kivusta ja jopa alkanut puutumaan raajoista. Sopivasti oli vielä oikein kirkas aurinkoinen aamu, kun terveyskeskukseen hoipertelin. Sain sitten sumatriptaaniin reseptin, eli lääke jolla pysäytetään kohtaus. Suorilta apteekkiin ja samointein lääkettä huiviin, meni tunti ja olo oli kuin ei ois ollukaan mitään migreeniä. On ollut kyl iso apu tuosta lääkkeestä. Ja mulla oli ollut vielä käsitys siitä, että kaikki migreenilääkkeet maksavat paljon, mutta tämäpä olikin yllättävän edullinen, että alle 15 eurolla 12 kappaleen pakkaus ja hyvin jos menee, että saa migreenin ohi sillä yhdellä kerralla, niin siitä riittää just vuodeksi.

  Aika jännä tuokin kofeiini asia, kun itselläni kahvin juonti vain pahentaa kohtausta ja useimmitenkin kahvin pystyy juomaankin vaikka kohtaus on jo käynnissä. Lämmin suihku helpottaa mullakin hetkellisesti ja haaleassa saunan höyryssä oleilu. Myös ennaltaehkäsystä on ollu apua, eli kun suunnilleen tietää, että menkat on alkamassa muutaman päivän sisään, niin koitan välttää tietokonella istumista, oleilen raittiissa ilmassa (ja kevyet ulkotyöt lisäks) ja kunnollinen ravinto on tärkeetä myös.

  Raskauden aikana, kun ensimmäinen kolmannes oli päättymäisillään, oli viimeisin migreenikohtaus ja se tuli todella voimakkaana. Sen jälkeen sai rauhassa ootella vauvaa ja lapsen syntymän jälkeen meni jopa reilu vuosi, että hormoonitoiminta palautui täysin normaaliin ja niin palasi migreenikin.

  1. Hyvä että sait toimivat lääkkeet! Itse kokeilin aikoinaan sumatriptaania tuloksetta.

   Ennaltaehkäisyyn pyrin minäkin mahdollisimman pitkään, ihan normaalissa arjessa. Tietenkin niitä lipsumisia myös välillä tulee, mutta oikeanlaisilla elämäntavoillakin pääsee jo aika pitkälle!

   Mulla oli muistaakseni myös ensimmäisellä kolmanneksella migreeniä, mutta sen jälkeen ei juurikaan. Mutta syntymän jälkeen niitä on kyllä tainnut tulla ainakin viimeiset puoli vuotta, kun synnytyksestä on nyt vuosi.

 3. Haluaisin täsmentää tähän että e pilleritä ei saa käyttää jos on esim auraalinen migreeni. Ne lisäävät riskiä aivoinfarktiin. Mini pilleerit on sit asia erikseen.Mutta joo itse kärsin myös migreenistä ja se on joka päiväistä. Ja noin pari kertaa kuussa tulee niin paha että sairaalaan asti on lähettävä. Sielun sisko kiittää ja kumartaa!:) jaksamisia

  1. Joo, pillerireseptiä pyytäessä kannattaakin ottaa esille tuo migreeniasia. Muistaakseni yleensä minulta on lääkäri siitä kysynytkin erikseen. Myös migreeniasioissa lääkäristä on usein varmisteltu minkälaisia pillereitä käytän.

   Kuulostaa aika hurjalta tuo sun migreeni, toivottavasti löydät siihen toimivan hoidon! 🙂

 4. Mie oon migreenistä kärsiny nyt about 6 vuotta. Oon onnekseni oppinu tunnistamaan noin paria päivää ennen milloin migreeni tulee. Mulla ei oo käytössä estolääkitystä enää, koska oon keksiny itelleni toimivamman tavan, kuin lääkkeet; kevyt ulkoilu ja melun välttäminen (kesällä pitkät kylmät suihkut). Sitten kun tunnen että migreenikohtaus alkaa, otan 800mg buranan ja menen pimeään, hiljaiseen paikkaan istumaan. Usein selviän pienellä päänsäryllä ja huonolla ololla.

  Olen kuitenkin huomannut, että aina kun on ollu migreeni, mulla kestää 1-2 päivää toipua siitä. Menen tosi väsyneeks. Joskus sitten tulee pahoja kohtauksia missä saan halailla pönttöä ja niistä toipuminen kestääkin minimissään viikon.

  1. Kuulostaa niin tutulta! Tosin itse en kyllä noin ajoissa pysty sitä tunnistamaan, korkeintaan muutaman tunnin etukäteen. 🙂 Migreenin jälkeen on muuten mullakin sellainen pöhnä päällä, vähintään vielä sen kuluvan päivän kun kohtaus muuten on jo mennyt ohitse. Jos kohtaus on kestänyt monta päivää niin silloin siitä toipumisessakin menee se päivä pari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *